Betekenis
Salsa betekent in het Spaans ‘saus’, wat een mix van culturen inhoudt. In Colombia gebruikt men deze term om in een muziekstuk een smeuïg gedeelte aan te duiden. In veel Zuid-Amerikaanse muziek komt een nummer tot een bepaalde climax. Deze climax wordt letterlijk overgoten met een warme salsa.
Geschiedenis
Over de geschiedenis van salsa bestaan vele verhalen en ook veel onduidelijkheid. Wat wel met zekerheid is geweten, is dat salsa is ontstaan in de arme wijken van de Caraïben. De latino’s dansten verschillende ritmes op het strand volgens de bewegingen van de golven.
Salsa is een mengeling van verschillende dansstijlen en ritmes zoals de Son, Mambo en Latin Jazz en dus afkomstig uit verschillende culturen uit de Caraïben en Afrikaanse ritmes.
Salsa is een dansstijl die bestaat uit 8 tellen waarvan 4 en 8 pauzes betekenen. Salsa heeft een eigen cultuur, een uniek ritme en een uitgesproken techniek.
Salsa wordt op veel verschillende manieren gedanst. Je kunt het dansen met zijn tweeën of ook alleen, salsa suelta. Salsa suelta kan je vergelijken met een linedance en is prachtig om te zien. Je kan er je creativiteit volop in loslaten.
Kenmerken van salsa
De voeten doen alleen een basispas met beperkte varianten. De armen maken ingewikkelde figuren die de salsa kenmerken. Er bestaat ook geen vaste volgorde in de figuren. De man leidt en geeft aan welke figuren hij wil dansen. Het is aan de dame om aan te voelen welke figuren de man wil dansen. Wat vooral belangrijk is bij salsa zijn de heupbewegingen. Deze maken de dans zwoel en emotioneel. Zonder uitgesproken heupbewegingen heeft men geen echte salsa. Salsa is een dans gevuld met een uitgesproken passie voor ritmes, emoties en bewegingen. Zonder al deze kenmerken heb je geen echte salsa.
Waar?
Salsa wordt vaak gedanst in bars, clubs, dansscholen, restaurants, danscafé’s en vooral niet te vergeten op feestjes in de buitenlucht en natuurlijk op het strand. In Puerto Rico dansen mensen op straat.
Commercialisatie
Eind jaren ‘60 en begin jaren ’70 werd salsa gecommercialiseerd in New York door immigranten afkomstig uit Cuba, Venezuela, Colombia en Puerto Rico. In het begin danste men vooral de New York style maar later kwam ook de Cubaanse stijl, LA style, de Son, de Colombiaanse salsa. Ze zijn allen verschillend en worden op een unieke manier gedanst.
Verschillende stijlen
Salsa Clásica
Bij de Salsa Clásica komen de percussie-instrumenten, zoals de timbales, de conga en de bongo sterk aan bod. Voor fanatieke salsadansers is dit de meest favoriete stijl.
Gekende artiesten van de Salsa Clásica zijn o.a. : Johnny Pacheco, Ray Barretto, Willie Colón, Ruben Blades en Héctor Lavoe.
Salsa Romántica
De Salsa Romántica ontstond in het midden van de jaren ’80 in New York en Puerto Rico. Herkenbaar aan deze salsa is de milde sound. Veelgebruikte woorden in de songs zijn amor (liefde), corazón (hart), en lagrimas (tranen). Bekende artiesten zijn Jerry Rivera, Tito Nieves, Tito Rojas en Luis Enrique.
Salsa Dura
Salsa Dura, ook wel gekend als Salsa Gorda of Salsa Brava is de moderne versie van de salsa Clásica. Deze stijl legt de nadruk op het instrumentale gedeelte van de muziek. Het genre is ontstaan in New York. Bekende artiesten van dit genre zijn: La Excelencia, Spanish Harlem Orchestra, Wayne Gorbea, Oscar D’Leon, Jimmy Bosch, Orquesta La Puntualidad en Orquesta La 33?
Salsa Cubana
Door de jaren heen hebben de Cubanen de salsa een heel eigen sound gegeven, ook wel bekend als de Timba. De Timba staat bekend voor zijn specifieke ritmes van Afro-Cubaanse jazz, funk, son, salsa en zelfs disco en is ontstaan in de de jaren ‘80 in Cuba. Een voorbeeld van Slasa Cubana dat velen wel kennen is de Buena Vista Social Club, maar ook artiesten als Los Van Van en NG La Banda mogen bij deze salsa zeker niet ontbreken.