Wat is lezen?

Wat is lezen eigenlijk?

Lezen is het begrijpen van geschreven woorden en zinnen. Lezen doet je nadenken. Lezen verruimt je woordenschat en laat je kennismaken met veel taalaspecten zoals grammatica en zinsbouw, zonder dat je het zelf beseft. Lezen is zoveel meer dan alleen maar beelden die worden opgeroepen in het geheugen. Mensen die lezen kennen veel meer woorden dan diegenen die nooit een boek openslaan.

Boek met roos

Lezen verruimt je kijk op het leven. Het is leerrijk. Hoe meer je leest, hoe vlotter je eigen taaltje wordt. Je persoonlijkheid wordt erdoor gevormd en je leert om een eigen mening te vormen zodat je over dingen kan meepraten. Mensen die lezen praten vlotter omdat ze over het algemeen een ruimere woordenschat hebben en zich ook beter kunnen uitdrukken. Elk woord, elk bijwoord of bijvoeglijk naamwoord heeft zijn eigen betekenis die een immens verschil kan maken in een belangrijke conversatie.

Verslavend

Lezen kan verslavend zijn. Het spreekt je verbeelding aan. Je kan meedenken, je fantasie de vrije loop laten of simpelweg genieten van een luchtige feelgoodroman die je toch die enorme boost kan geven die je net zo nodig had.

Verschillende boekgenres

Het ontdekken van verschillende boekgenres is sterk aanbevolen. Kies voor de eerste keer eens een boek dat je voordien nooit zou kopen. Wie weet ervaar je wel dingen die je aanzetten tot het krijgen van meer energie, inspiratie, zin in het leven en tot meer lezen natuurlijk. Een nieuwe schrijfstijl, een nieuw verhaal, een nieuw begin. In het leven moet je altijd nieuwe dingen uitproberen. Dat maakt het net zo boeiend. Wees niet blind voor andere tranten.

Voor het slapengaan

Lezen kan er ook voor zorgen dat je ’s avonds makkelijker inslaapt. Alleen kies je dan best voor een ontspannend boek, geen thriller die je aan het nadenken zet. Ook lezen op een tablet is ’s avonds niet aan te raden. De blauwe straling of licht met een hoge energiewaarde zorgt ervoor dat je moeilijker kan inslapen.

Voordeel

Het voordeel van een boek lezen is dat alles zo goed wordt beschreven dat je helemaal kan opgaan in het verhaal. In tegenstelling tot een film die soms vaak nogal oppervlakkig overkomt.

Zin in een luchtige feelgoodroman? Bestel Zwoele ritmes hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *