Wat is dansen?

Dansen we doen het allemaal weleens, maar wat is dansen eigenlijk?

Dansen is bewegen met je lichaam. Het is een kunstvorm en een manier om non-verbaal te communiceren. Dansen is het vertellen van een verhaal. Alle uitdrukkingen, emoties en gebaren die iemand diep vanbinnen voelt, kunnen tot uiting komen in één welbepaalde dans.

Danseres met hoofd achteruit

Ritme

Om te kunnen dansen moet je luisteren naar een welbepaald soort van ritme. Een ritme uit muziek, maar het kan ook een innerlijk ritme zijn. Ritme voel je aan of niet. Sommigen hebben het meegekregen van bij de geboorte, anderen moeten het nog leren. Enkelingen zullen of willen het nooit leren of zien er gewoon het nut niet van in. Dansen is nu eenmaal een keuze en draagt bij tot een positief gevoel. Het maakt je blij en gooit alle remmen los. Het ontspant en neemt alle stress weg. Het stopt negatieve gedachten en maakt plaats voor een heleboel serotonine in de hersenen. Dansen is passie en het voelt geweldig!

Capoerira

Sommige vechtsporten uiten zich ook onder de vorm van dans. Ik denk bijvoorbeeld aan Capoeira. De Braziliaanse gevechtssport. Dansen bestaat in verschillende vormen en stijlen. Onder vormen bedoel ik solodans, partnerdans en groepsdans.

Danser

Verschillende stijlen

Stijlen zoals ballet, jazz-dans, modern, stijldansen, stepdans, flamenco e.d. zijn er te veel om op te noemen. Voor iedereen is er wel een aangepaste stijl. De keuze ervan is altijd persoonlijk. De ene voelt zich beter bij de klassieke dans terwijl de andere liever kiest voor hiphop of modern. Algemeen geweten is dat klassiek ballet dé basis vormt voor allerlei danstechnieken. Ongeacht welke stijl. Bij diegenen die deze basis niet hebben gevolgd, ontbreekt het vaak aan techniek en lenigheid om andere dansstijlen goed te kunnen beoefenen. Van een professionele danser wordt een verscheidenheid aan dansstijlen gevraagd. Omdat iedere stijl ook zo anders is, kan het vaak wat tijd vergen om bepaalde bewegingen aan te leren. Wat niet mag bij de ene dans, moet bij de andere en omgekeerd. Ik denk bijvoorbeeld aan stijldansen waar men correct gebruik moet maken van de hielen terwijl men bij ballet vooral de tenen dient te gebruiken.

Dansen is sport

Dansen is een sport voor iedereen. Ik denk dan aan rolstoeldansen, schaatsen, zelfs honden kunnen het met het welbekende doggy dance. Dansen maakt blij en doet alle stress vergeten. Het is een vorm van expressie die je een welbepaalde uitstraling geeft. Door dansen kunnen je gevoelens veranderen. Dansen maakt deel uit van onze cultuur. Een cultuur die op elke plaats in de wereld anders is. Nét dat is zo mooi aan deze sport. Je kunt het blijven leren. Verzadiging aan dans bestaat gewoon niet. Het is een sportvorm waar je geen grenzen kan leggen, tenzij het om de bescherming van je lichaam gaat. Maar qua leergierigheid zijn er geen limieten. Dans wordt ook gezien als een uiting van geloof in vele landen. Dansen vertelt zoveel. Het is aan de persoon die de dans beoefent om goed te leren vertellen wat hij juist bedoelt. Wanneer men daarin slaagt, dan is men een goede danser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *