Wat betekent Sint-Valentijn en waar komt het vandaan?

Betekenis

Dat op 14 februari Valentijnsdag wordt gevierd zal niemand ontgaan. Velen vinden dit slechts een commercieel gebeuren en weigeren om eraan deel te nemen. Hoe dan ook, feesten met je geliefde is altijd mooi meegenomen. Maar hoe is deze Valentijnsdag eigenlijk ontstaan?

Love

Geschiedenis van Sint-Valentijn

Over de herkomst van Sint-Valentijn bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. Sommigen beweren dat Sint-Valentijn een samensmelting is van christelijke, Romeinse en Germaanse tradities. Men is zelfs niet zeker naar welke van de heiligen Valentijn werd vernoemd.

Ook wordt beweerd dat sinds de 18de eeuw het Vaticaan de feestdag invoerde ter vervanging van de Lupercalia, een oud vruchtbaarheidsfeest ter ere van de Romeinse god Lupercus of Faunus genoemd. Paus Gelasius I wilde daar een eind aan maken en voerde dus een nieuwe feestdag in, Sint-Valentijn. Hierover bestaat echter geen enkel bewijs.

In België ging men deze feestdag pas in 1990 vercommercialiseren.

Velentijnskaarsen

Kaarten

Oorspronkelijk werden er op Sint-Valentijn alleen maar wenskaarten gestuurd. Vooral kaarten met rozen waren enorm populair. Oorspronkelijk werden de Valentijnskaarten anoniem verstuurd, maar de dag vandaag zet men gewoon zijn naam onder een kaart.

De oudste Valentijnskaart werd gemaakt in het jaar 1400. Die kaart kan men gaan bekijken in het British Museum in London.

Cadeaus

Velen onder ons geven elkaar ook een cadeau. Boekenwinkels, parfumeriezaken en natuurlijk ook bloemenwinkels doen gouden zaken.

Voor-en tegenstanders

Of je nu voor- of tegenstander bent van deze feestdag is eigenlijk niet belangrijk. Wel dat je je geliefde af en toe eens in de bloemetjes zet. Figuurlijk dan. Attent zijn voor elkaar hoeft geen dure bedoening te zijn. De voornaamste reden is dat je ervoor elkaar bent en met elkaar blijft praten. Lief zijn voor elkaar en vooral tijd nemen tussen alle drukke momenten in. Want wat is er mooier dan liefde in het leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *