Waarom dragen de meeste vrouwen altijd zwart?

Zwart en wit zijn geen kleuren

Eerst en vooral wil ik het hebben over de definitie dat zwart en wit niet als kleuren worden aanzien. Daar bestaan wel eens discussies over maar hoe komt dat eigenlijk?

Zwarte jurk

Kleur ontstaat doordat licht op een bepaalde kleur wordt weerkaatst. Een wit vlak reflecteert al het zonlicht waardoor wit licht ontstaat. Bij de kleur zwart wordt dit licht niet gereflecteerd en daardoor ontstaat een zwart vlak. Vandaar dat men vaak ook zegt dat zwart en wit geen kleuren zijn.

Wat is de betekenis van zwart?

In het Westen heeft deze donkere kleur vaak een negatieve betekenis omdat het staat voor rouw en bitterheid.

In de religie heeft zwart dan weer een andere betekenis. In het Christendom en bij de Joden is zwart een traditionele voorgeschreven kleur terwijl in de islam zwart staat voor de aanval.

Zwart in het christdendom

Zwart staat ook voor rebellie. Het is niet voor niets de gegeerde kleur bij tieners en pubers. Deze donkere kleur staat eveneens voor status en aanzien en vaak wil men er ook elegantie en zelfzekerheid mee uitdrukken.

Blonde vrouw in zwart

Naast deze negatieve bijklank kan het ook een zekere veiligheid bieden. Vooral in kleding. Vaak voelen vrouwen zich erg onzeker en willen hier en daar wat van hun lichaam verdoezelen. Of sommige dames weten niet hoe ze kleuren moeten combineren. Vaak is zwart dan de meest efficiënte oplossing. Het biedt veiligheid op alle vlakken. Het is gemakkelijk en je hoeft er niet over na te denken. Als je toch wil combineren, dan is zwart de perfecte kleur want dit kan je met alles combineren. Maar is combineren met zwart wel de juiste keuze voor iedereen? Voor velen niet. Vaak is zwart veel te hard in het gezicht, vooral bij oudere vrouwen benadrukt het rimpels en vermoeidheid. Het verdoezelt alle uitstraling.

Waarom doet zwart zo weinig voor de uitstraling?

Velen beseffen het niet echt, maar de kleur zwart doet totaal niets om je te laten stralen. Het doodt alle positieve eigenschappen van een persoon die met een welbepaalde kleur wél een totaal andere expressie zou krijgen. Sommige personen zijn prachtig met kleuren, zowel neutrale, heldere of gedempte kleuren. Een kleur is altijd beter dan zwart, behalve voor de types die donkere haren en een koude huidskleur hebben. Stylisten spreken in dit geval van wintertypes. Tegenwoordig wordt er met kleuren nog nauwelijks rekening gehouden als je de meeste stylingprogramma’s op de televisie bekijkt. Dat is eigenlijk erg jammer want de meeste mensen zien er altijd beter uit met de juiste kleuren. Met die bepaalde kleuren die bij hen passen. Kleuren die passen bij hun huid, ogen en haren. Daarom kan men zowel mannen als vrouwen echt laten stralen met meer kleur.

Zwart tijdens de feestdagen

Typisch voor de eindejaarsfeesten zijn zwarte jurken, zwarte blazers, rokken, jumpsuits of broeken. Zwarte kant is erg populair bij feestkledij maar zoals ik al eerder zei, ook bij deze sjieke kleding is zwart vaak een foute keuze omdat zwart niets doet voor jou en voor jouw huid. Sommigen beweren dat zwart verslankend werkt. Dat is niet altijd correct. Vaak kan men beter kiezen voor een juiste snit dan alleen maar voor een donkere kleur zoals zwart. Het is een gemakkelijke keuze die vaak verkeerd wordt genomen en een totaal verkeerd effect oplevert.

Een tip

Dus dames en heren, wanneer jullie gaan shoppen, bekijk jezelf dan eens goed in de spiegel en tracht te kijken naar de kleur van je haar, huid en ogen en beslis dan of zwart of een andere kleur beter bij jou zou passen. Zie je het niet? Dat kan en is helemaal niet erg omdat je zoiets moet leren en dat vraagt tijd. Advies van een professionele verkoopster of stylist is dan een goede oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *