Verliefd zijn

Verliefd zijn, wat doet het met je?

Ken je dat verslavende gevoel van verliefd zijn? Vlinders die onophoudelijk fladderen, hartkloppingen, positieve gevoelens en zenuwachtigheid alom? Het gevoel van alles door een roze bril te zien. Je voelt je heerlijk en je loopt op wolkjes. Maar wat doet verliefd zijn met je lichaam en geest?

Lichaam en geest

Wanneer je verliefd bent worden er in je hersenen hormonen aangemaakt. Wat elk hormoon precies doet wordt hieronder nader beschreven:

Adrenaline

Adrenaline geeft je lichaam een rush waardoor je hartslag gaat versnellen en je bloeddruk licht verhoogt. Je krijgt het warm en je spijsvertering vertraagt. Ditzelfde gevoel krijg je ook bij stress. Adrenaline is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren.

Dopamine

Dopamine of het beloningshormoon is een hormoon dat ervoor zorgt dat de verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Je krijgt een geluksgevoel. Dit gevoel ontstaat ook bij het gebruik van eten, alcohol of drugs. Het gevoel is verslavend want dopamine is verantwoordelijk voor het bewegen van de spieren en reguleert honger en eetlust. Eten kan het gehalte aan dopamine in het lichaam doen stijgen wat tot verslaving kan leiden.

Oxytocine

Oxytocine wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd wordt automatisch aangemaakt bij de aanmaak van dopamine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de andere persoon wil aanraken en knuffelen. Oxytocine komt vrij door de stimulatie van zenuwen die door aanraking worden geprikkeld. Je vindt dit hormoon ook vaak bij zwangerschap. Men heeft vastgesteld dat bij kinderen met autisme vaak dit knuffelhormoon ontbreekt. Om dit probleem te verhelpen ontwikkelde de farmaceutische industrie een neusspray met oxytocine die autisten de kans gaf om emoties in iemands stem beter te ontdekken. Volgens onderzoek komt oxytocine het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden ten goede.

Hartkloppingen

Je hart gaat sneller kloppen door de hypothalamus. Dit is een belangrijk onderdeel van de hersenen dat emoties naar het centrale zenuwstelsel stuurt. Wanneer je verliefd bent dan gaat de hypothalamus grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline produceren. Dit noemt men ook wel neurotransmitters. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van zenuwprikkels.

Vlinders in je buik

Je kan niet eten en het onrustige gevoel in je buik laat je maar niet los. De oorzaak hiervan zijn dopamine en noradrenaline. Deze stoffen zijn amfetamines die je kan vergelijken met het verdovende middel speed. Deze amfetamines onderdrukken het hongergevoel en stimuleren de bloedcirculatie. Deze verhoogde bloedcirculatie veroorzaakt het prettige gevoel van vlinders in je buik.

Chemie

Wanneer je je emoties begint te analyseren dan blijft er eigenlijk niets dan chemie over. Alles behalve romantisch zou je denken. Maar vergeet vooral niet dat net deze chemie mensen tot elkaar aantrekt. Dus als je verliefd bent, geniet er gewoon van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *