Sangría
Geschiedenis
Wanneer sangría precies is ontstaan is nog helemaal niet bekend. Wat men wel met zekerheid weet is dat sangría voor het eerst werd gedronken in de 18de eeuw bij de Britten. In de Britse en Franse kolonies van Zuid-Amerika en het Caraïbische gebied heette de drank toen nog sangaree. Oorspronkelijk werd sangrìa bereid met rode wijn. Rode wijn doet denken aan bloed wat in het Spaans ‘sangre’ betekent. Rond 1850 namen de Spanjaarden deze Britse drank mee naar hun land en maakten er een eigen drank van.
Wat en waar?
Sangría wordt gedronken zowel in Spanje als Portugal. Het is een licht alcoholische drank die wordt aangelengd met suiker en fruit. Fruitsoorten die hiervoor worden gebruikt zijn o.a. sinaasappel, citroen, limoen, appel, perzik en ananas maar vaak gebruikt men ook meloen, mango of grapefruit. Wanneer men de sangría extra licht en fris wil maken, dan voegt men er koolzuurhoudend mineraalwater aan toe. Vaak houden sommigen van wat meer alcohol. In dat geval maakt men sangrìa met likeur of brandewijn.
Catalonië
In Catalonië kent men twee versies. De rode en witte sangría. De witte wordt gemaakt met mousserende cava, koolzuurhoudend water en vruchten en is veel minder zoet. Een gezond alternatief voor wie wat minder suiker wil. Hij is trouwens erg lekker.
Hoe bewaren?
Sangría is het lekkerst wanneer je hem enkele uren of zelfs een dag van tevoren klaarmaakt en fris in de koelkast bewaart. Wanneer je de sangría nog frisser wil maken kan je er wat ijsblokjes aan toe voegen. Een verborgen truck om minder alcohol naar binnen te krijgen en het glas voller te laten lijken. Serveren gebeurt altijd in een doorzichtige karaf met houten lepel. De lepel wordt gebruikt om er de stukjes fruit mee uit te scheppen en ze te verdelen over de glazen.
Enkele tips voor een authentieke sangría
Gebruik steeds een droge rode wijn van goede kwaliteit.
Voeg geen industrieel of kant-en-klaar fruitsap toe want dat verandert de smaak waardoor de authenticiteit verloren gaat.
Gebruik vers fruit of versgeperst sinaasappelsap.
Toevoegen van suiker is helemaal niet nodig. In fruit zit voldoende vruchtensuiker die de sangría een zoete smaak geeft. Eventueel kan ook nog een kaneelstokje worden toegevoegd. Wanneer je de sangría ruim van tevoren maakt dan kan het fruit de wijn goed absorberen en is de smaak veel lekkerder.
Velen gebruiken ijsblokjes, maar kenners vinden dit geen goed idee, daar er door de smaak van het water veel authenticiteit verloren gaat.
Ten slotte nog een belangrijke tip: Maak je sangría met liefde. Gebruik dus voldoende tijd en hij zal met nog meer liefde worden gedronken.
Daar sangría een creatieve drank is, wil ik hiervoor geen recept geven. Het is een drank die op velerlei wijzen kan worden gemaakt en persoonlijk is naar ieders smaak.
Salud!