S’Agaró

Geschiedenis

In 2005 had S’Agaró een bevolking van 1.237 inwoners.  In het begin was dit idyllisch dorpje slechts een verzameling van dorre en rotsachtige gronden met enkele gebieden bestaande uit dennenbossen en gecultiveerde velden waaronder vooral wijngaarden en droog land. De geschiedenis van de verstedelijking begon in 1916, toen de Girona-industrieel José Ensesa Pujades een stuk grond in Punta de Pau verwierf voor schulden die hij bij gebrek aan geld op het land had betaald. De architect Rafael Masó, die al voor hem had gewerkt, werd gekozen voor de bouw van de eerste chalet. La Senya Blanca was het eerste huis in noucentista-stijl dat werd gebouwd in 1924 en nog steeds het grootste deel van zijn oorspronkelijke structuur heeft behouden. Dit ondanks de vele renovaties.

Foto Wikimedia: la Senya Blanca

Het Noucentisme verdedigde een eigen nationale stijl, Catalaans en modern, maar tegelijkertijd gebaseerd op de populaire Catalaanse traditie, een aspect dat Masó in S’Agaró wist te vangen. In de meeste chalets zie je de invloed van de Catalaanse boerderijen, bijvoorbeeld bij het gebruik van elementen die uit oude boerderijen kwamen (vooral bij deuren en ramen) of bij het toepassen van elementen en kenmerken die typisch zijn voor herenhuizen.

Strand van Sant Pol – Foto: Claudia Vanzegbroeck

S’Agaró was in de jaren zestig en zeventig een sprookjesachtig dorpje maar groeide al snel uit tot een luxe resort. Het ligt aan de Costa Brava tussen Sant Feliu de Guíxols en Castell-Platja d’Aro in Catalonië.

In het midden van de jaren twintig maakte Josep Ensesa Gubert, het kind van een fruitige Girona-industrie, zijn land tussen de baai van Sant Pol en de lange kust bij Sa Conca ten noorden van Sant Feliu de Guixols. Het gebied had nog geen naam, dus de familie noemde het naar de Agaro-stroom die er doorheen ging. De naam “S’Agaró” verwijst naar een beekje, dat zich aan de westkant van het dorp bevond en dat diende als administratieve grens tussen Playa de Aro en Sant Feliu de Guíxols. Inmiddels is dit droge stroompje verdwenen. Andere bronnen beweren dat de plaatsnaam afkomstig zou zijn van Sagar, Sagars of Sagás.

Het prachtige dorp werd bewoond door eekhoorns en hagedissen, begeleid door meeuwen  die rondvlogen over het boomloze struikgewas met een superzacht klimaat en oogverblindende uitzichten. Om nog maar te zwijgen van de bedwelmende geur van pijnbomen vermengd met anijsplanten die tot op de dag van vandaag in het wild groeiden. Josep Ensesa was (gelukkig) vastbesloten dat de mystieke geest van de plaats niet moest worden opgeofferd aan de eisen van vastgoedontwikkeling.

De huizen werden opgetrokken door de architect Rafael Masó i Valentí. Oorspronkelijk werd de originele esthetiek behouden maar jaren later werden in de omgeving chalets, flatgebouwen en andere woonwijken opgetrokken die niet langer deze primitieve stijl volgden. Al waren er in die tijd grote plannen om S’Agaró uit te bouwen tot een toeristische trekpleister bedoeld voor de bourgeoisie.

Kustpad

De natuurlijke omgeving van S’Agaró herbergt ook een fantastisch kustpad, el camí de Ronda, dat als een van de mooiste aan de Costa Brava wordt beschouwd. Een van de must-see plekken op dit kustpad is het prachtige uitzichtpunt in de vorm van een tempel. Het werd gedoopt tot Plaça Miramar.

Plaça Mirador
Foto: Plaça Mirador Claudia Vanzegbroeck

Hostal de la Gavina

Hostal de la Gavina is een luxe vijfsterrenhotel aan de Plaza del Roserar de S’Agaró. Het is een van de meest prestigieuze hotels aan de Costa Brava. Aanvankelijk was het echter niet als zodanig opgevat, maar was het een van de eerste chalets in de urbanisatie van S’Agaró. In dit gebouw waren twee huizen gehuisvest, hoewel het aan de buitenkant enkel leek op een chalet. Zowel de residentie als de urbanisatie zijn ontworpen door de architect Rafael Masó i Valentí en gepromoot door de familie Ensesa (zakenlieden uit Girona). Hoewel het aanvankelijk werd gezien als een chalet, werd het snel aangepast en omgevormd tot een hotel dat populair is bij filmsterren, schrijvers en grote politieke figuren. Het bevat een buitenzwembad met zeewater, een spa en een fitnessruimte.

Foto: Wikimedia – Hostal de la Gavina

Beetje bij beetje groeide het hostel uit tot een fenomenale trekpleister voor rijke lui en kreeg het meer kamers en faciliteiten. Ten tijde van Rafael Masó onderging het twee uitbreidingen. Later werden door dezelfde architect ook nog tennisbanen aangelegd.

Sa Conca

Sa Conca in s’Agaró is een strand gevormd uit grof zand dat zich in een woonwijk bevindt, dus het wordt meestal behoorlijk bezocht door alle mensen van de stad, omdat het ideaal is om een geweldige dag door te brengen met het gezin, kennissen of  vrienden.

Het is gemakkelijk te voet of met de auto bereikbaar en ligt langs het kustpad Cami de Ronda. Sa Conca biedt verschillende faciliteiten zoals: bar, douches en toiletten, badmeester, parkeerplaats, verhuur van hangmatten en een waterplatform voor kinderen. Bovendien is het toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit dankzij de toegangspaden, de aanpasbare toiletten en de hulpdienst voor mensen met een handicap.

Het heeft eveneens, de onderscheidende Tourist Quality Commitment, Q voor Tourist Quality en Blauwe Vlag, verkregen.

Foto: Claudia Vanzegbroeck

Luchthavens

De internationale luchthaven van Girona ligt op ongeveer 40 minuten rijden, terwijl dat van Barcelona een afstand van ongeveer 97 km bedraagt van S’Agaró.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *