Puerto Rico een klein eiland met een groot hart

Geschiedenis

Op 19 november 1493 werd het eiland ontdekt door Christopher Columbus op zijn tweede reis naar Amerika. De oorspronkelijke bewoners waren de Taino-indianen die het grondgebied toen Borikén noemden. Christopher Columbus besloot om de naam te veranderen in San Juan Bautista, genoemd naar Sint Johannes de Doper.

Op het einde van de 19de eeuw werd het Indiaanse eiland gekolonialiseerd door de Spanjaarden. De Taínos verwelkomden de kolonisten op een vriendelijke manier.

Eiland Puerto Rico

Geboorte van Puerto Rico

Omdat er al snel bleek dat er veel goud in de grond zat, besloten de Spanjaarden om de naam te veranderen in Puerto Rico, wat ‘rijke haven’ betekent. De hoofdstad werd vanaf dat moment San Juan genoemd. De hebzucht van de kolonisten zorgde voor een slechte relatie met de indianen. De eilandbewoners werden gedwongen om op de plantages te werken met als gevolg dat dit leidde tot heftige opstanden.

Puerto Rico wordt eigendom van de Verenigde Staten

Na de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1899 verloor Spanje het eiland aan de Verenigde Staten, waarvan Puerto Rico tot op de dag van vandaag nog steeds deel uitmaakt. Het gezag van de Amerikanen leidde ertoe dat alle Puerto Ricanen het Amerikaanse burgerschap verkregen. Sinds de helft van de vorige eeuw konden de inwoners hun eigen gouverneur kiezen. De Puerto Ricanen hadden dezelfde rechten als de Amerikaanse burgers maar ze mochten niet stemmen voor de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Daar tegenover stond dat ze geen belastingen aan de VS dienden te betalen. De Binnenlandse zaken werden beheerd door Puerto Rico zelf maar de buitenlandse aangelegenheden werden door de VS gemanaged. Tot op vandaag is dit nog steeds zo.

De Puerto Ricaanse cultuur werd eveneens sterk beïnvloed door een minderheid van Afrikanen die aan wal kwamen.

Tot slot hebben de Taíno, de Afrikaanse en Spaanse culturen hebben zich verweven tot één nieuwe identiteit die eigenschappen van de drie culturen omvat. De Spaanse koloniale architectuur bleef onveranderd en de prominente eeuwenoude gebouwen werden integraal behouden. Bijgevolg bleven de hartige gerechten zoals mofongo bestaan en de dansbewegingen werden geërfd door de Afrikanen. Bovendien kwamen de straattaal en de straatnamen terug in deze smeltkroes van culturen.

Ligging

Puerto Rico is gelegen tussen de Caraïbische Zee en de Atlantische oceaan. Het is een vrijstaat van de Verenigde Staten en maakt deel uit van de Grote Antillen. Naast Puerto Rico vind je nog enkele eilanden waarvan Vieques, Culebra en Mona de grootste zijn.

Hoofdstad

San Juan is de hoofdstad, gelegen in het noorden van het eiland. Zij is de grootste stad van Puerto Rico. San Juan kan men indelen in het nieuwe en het oude San Juan.

Het nieuwe San Juan is het moderne gedeelte van de stad en ziet er eerder Amerikaans uit. Het heeft een aantal grote winkelcentra en moderne gebouwen terwijl de oude stad meer Europees aanvoelt. Met zijn pittoreske huisjes, geplaveide straten en kleurrijke gevels voel je je er meteen thuis. De inwoners zijn er bijzonder vriendelijk en in tegenstelling tot sommige eilanden is Puerto Rico een veilige plek om naartoe te reizen.

Straat in Old San Juan

Enerzijds zouden veel Puerto Ricanen willen dat hun eiland de 51ste staat van de Verenigde Staten zou worden, maar anderzijds zijn de meeste Amerikanen daar geen voorstander van. Uiteindelijk zijn veel Puerto Ricanen ertegen omdat ze de eigenheid van hun eiland willen behouden.

Bevolking

Het aantal inwoners werd op 26 februari 2020 geschat op 2.885.102 waarvan de gemiddelde leeftijd van de mensen 44,5 jaar is. De grootte van het eiland bedraagt 8.852 km2.

Talen

Engels en Spaans zijn de officiële landstalen in Puerto Rico.

Klimaat

Puerto Rico heeft een tropisch klimaat. De temperaturen variëren van 25°C tot 35°C het hele jaar door. In de zomer kan de warmtegraad oplopen, maar extreme hitte van boven de 40°C en meer zul je in Puerto Rico niet vinden omdat er een tempering is van voldoende zee en wind.

Stranden

Puerto Rico is beroemd om zijn hagelwitte stranden die het eiland omgeven en  zijn wuivende palmbomen. Een van de mooiste stranden van Puerto Rico is Flamenco Beach op het eiland Culebra dat per ferryboot te bereiken is.

Aanlegplaats voor cruiseschepen

Puerto Rico is een bekende trekpleister voor toeristen. Vooral cruiseschepen meren hier aan of houden een tussenstop.

Nationale bloem

De nationale bloem wordt Flor de Maga genoemd. Ze groeit hoog aan bomen en bestaat uit vijf hartvormige bloemblaadjes met een gele stamper in het midden. Je vindt ze o.a. in het regenwoud El Yunque.

Nationale drank

De nationale drank van het eiland is de piña colada.

De lokale cocktail noemt men de ‘bushwacker’, een kokos-chocoladelikeur. Indien u wel houdt van een lekker drankje dan kan u de de Bacardi Rum Factory bezoeken. In deze Barcardi destilleerderij kan u de geschiedenis van dit wereldberoemde merk oontdekken. Ook kan u er zelf drankjes mixen en souvenirs kopen.

Bezienswaardigheden

Indien je ooit naar Puerto Rio zou willen reizen dan mag je de volgende plekken zeker niet vergeten

  • EL Yunque National Forest
  • El Morro
  • Ponce
  • La Guancha Boardwalk van Ponce Playa
  • La Cueva del Indio (de grot van de indiaan)
  • Vieques
  • Mosquito Bay in Vieques
  • Culebra
  • Isla de la Mona
  • Arecibo Observatory
  • Caja de Muertos
  • Tibes Ceremonial Center
La Mina waterval

Aardbevingen

De laatste jaren hebben orkanen fel huisgehouden in Puerto Rico. Op 30 augustus 2017 had je orkaan Irma die vooral op Sint Maarten inbreuk pleegde. Puerto Rico kwam er na deze storm nog tamelijk goed van af.

Op 18 september 2017 richtte orkaan Maria erg veel schade aan. Vele inwoners hadden plots geen elektriciteit, drinkbaar water of telefoon meer. De huizen werden verwoest en de inwoners werden van de buitenwereld afgesneden.

Op 7 januari 2020 werd Guánica getroffen door de orkaan Dorian, een aardbeving met een kracht van 6.4. op de schaal van Richter. Het eiland herstelde nog maar net van de vorige orkanen. Weer viel alle elektriciteit uit, huizen werden verwoest evenals de rotsboog Punta Venta werd volledig vernield. De inwoners waren erg bang geworden door wat ze de laatste tijd hadden meegemaakt. De reden van al deze aardbevingen is te wijten aan het over elkaar schuiven van twee tektonische platen die over elkaar heen schuiven. Jammer genoeg zit Puerto Rico gevangen tussen deze twee platen.

Over het aantal doden bestaan nog steeds geen officiële cijfers. Als gevolg daarvan ontstonden er stevige discussies. Later bleek dat het dodentol nog groter was dan men had verwacht. Men schatte het aantal slachtoffers tussen 4000 en 8000 terwijl er officieel slechts 1400 werden geregistreerd. Doordat de voorzieningen nog niet in orde waren door de vorige stormen zijn er vooral slachtoffers gevallen bij ouderen, chronisch zieken en zorgbehoevenden.

President Trump kwam vorig jaar flink onder vuur te liggen nadat hij een aantal ongepaste uitspraken over de ramp deed. Volgens Trump viel de schade nogal mee in vergelijking met de orkaan Katrina van het jaar daarvoor.

Het niet erkennen van het hogere dodental heeft op het eiland veel kwaad bloed gezet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *