New York

Geschiedenis

Vooraleer de eerste ontdekkingsreiziger een voet aan wal zette, werd New York bewoond door de Lenni-Lenape indianen. Daarna werd New York voor de allereerste keer bezocht door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano in 1524. Het gebied werd pas opnieuw door een Engelse zeevaarder bezocht in 1604. Zijn naam was Henry Hudson naar wie de Hudson rivier later werd vernoemd. Zijn schip voer ongeveer 200 km ver inclusief het gebied rond de hoofdstad Albany. Elk stukje land dat de zeevaarder tegenkwam gaf hij de naam Nieuw Nederland. De eerste Nederlandse nederzetting Fort Nassau werd gesticht in 1614. Tien jaar later volgde een tweede met de naam Fort Oranje. Het stukje land dat nu Manhattan noemt, heette toen Nieuw Amsterdam. De Nederlanders zetten een systeem van nieuwgrondbezit op, dat inhield wie met meer dan 50 personen een nederzetting kon stichten, kreeg een stukje land langs de rivier toegewezen. Iets wat men toen patroonschap noemde.

In 1664 kwam er een einde aan de Nederlandse periode. Een Britse vloot voer de haven van Nieuw Amsterdam in en nam deze in zijn bezit. Pas in 1673 werd dit gebied weer even overgedragen aan de Nederlanders maar al snel kwam het in 1674 weer in handen van de Britten en deze doopten de streek om tot New York met als eerbetoon aan de Hertog van York.

cityscape photo
Photo by Jerome Dominici on Pexels.com

New York

New York is de dichtstbevolkte stad van de Verenigde Staten en telt ongeveer 10 miljoen inwoners waarmee deze stad in de top 10 van belangrijkste steden ter wereld staat. De bruisende energie van deze plek is uniek en moet je op zijn minst één keertje in je leven hebben gevoeld.

Deze wereldstad bestaat uit 5 wijken: Manhattan (1), Brooklyn (2), Queens (3), The Bronx (4) en Staten Island (5).

Foto: Wikipedia

Wat te doen in New York?

Hoelang je vakantie ook duurt, steeds weer krijg je het gevoel om nooit alles gezien te hebben. Je vindt er voor ieder wat wils. Een van de dingen die je zeker niet mag vergeten, is om je een voordeelpas aan te schaffen waarvoor er verschillende opties zijn. Deze pas bespaart je heel wat tijd en geld en is een ware must. Daarmee kan je onder andere volgende zaken gaan bezoeken:

 • Een helikoptervlucht boven Manhattan
 • Musea
 • Summit Observatiedek
 • Een New Yorks Yankees wedstrijd ijwonen
 • Hop-on Hop-off bustour
 • Broadwaymusical
 • Tours in New York
 • Top of the Rock
photo of new york city cityscape
Photo by Chethan Prabhu on Pexels.com

Voor sommige bezoeken zoals bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld, rondvaarten en andere bezienswaardigheden  bestel je best e-tickets om lange wachtrijen te vermijden.

Eten en drinken

Geen enkele stad in de Verenigde Staten is zo veelzijdig als New York om zowel goedkoop, lekker en zelfs gezond te kunnen eten. Het is een smeltkroes van culturen die je vaak ook in het eten terugvindt. Voedingswaren die je zeker moet geproefd hebben zijn: bagels, New Yorkse pizza, Arepas-broodjes zijn gevuld met zachte, zoute witte kaas, gehakt, zwarte bonen en banaan en hebben het ideale formaat om onderweg op te eten, Adjarian khachapuri ((Latijns-Amerikaanse kaasbrood met een topping van ei en een klontje boter) en een donut met gegrilde kaas.

cream cheese with smoked salmon bagel sandwich
Photo by Lucie Liz on Pexels.com

Typisch New Yorkse begrippen of New York slang

 • The flying rat: het dier dat wij kennen als een duif.
 • The stoops: huizen met een stoep aan de voorkant, afkomstig uit Nederland, maar je vindt deze stoops vooral terug in Harlem.
 • Schmear: een bagel gevuld met volle roomkaas.
 • Coffee regular: een koffie met melk.
 • Bridges en tunnels: inwoners van de alle wijken buiten Manhattan.
 • Grill: iemand op een aflatende manier aanstaren.
 • Brick: betekent dat de wegen koud en ijzig zijn buiten.
 • Kid/son: wanneer iemand je zo noemt, betekent dit dat ze je als een goede vriend zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *