Los Angeles

Geschiedenis

De geschiedenis van Los Angeles gaat terug tot in de jaren 1700. In die tijd leefden er de Tongva-indianen. In 1917 betraden een groep Spaanse ontdekkingsreizigers als eerste het grondgebied waar nu Los Angeles ligt. Tot 1842 bleef het gebied onder controle van de Mexicaanse regering. In 1921 was Mexico onafhankelijk geworden van Spanje maar in 1847 raakte het zijn gezag kwijt aan de Verenigde Staten. Gedurende enkele jaren was er hevige discussie over de landsgrenzen en daardoor werd Los Angeles pas in 1850 ingelijfd bij de staat Californië. Aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw groeide Los Angeles uit tot een grote stad. De vondst van olie en de aansluiting op het spoornetwerk zorgden ervoor dat de stad een enorme boost kreeg. In de jaren 1910 en 1920 startte men met de eerste filmindustrie. De economie draaide toen op volle toeren en dankzij Hollywood was er een groot aanbod van banen die vooral door inwoners van het zuiden en midwesten van de Verenigde werden ingenomen. In de tweede helft van de 20ste eeuw kende de stad een groot verval omwille van drugs, criminaliteit en straatbendes. Pas in de jaren ’90 werd deze negatieve curve omgebogen. Huurprijzen werden verhoogd en met dat geld werden betere wijken gecreëerd. De dag van vandaag is Los Angeles een peperdure stad met ongelooflijk hoge prijzen voor vastgoed.

Ligging

Los Angeles, ook City of Los Angeles genoemd is een uitgestrekte stad die gelegen is aan de Westkust van de Verenigde Staten en die grenst aan de Stille Oceaan. Los Angeles is een wereldstad met een grote haven en een schitterende luchthaven.  

Los Angeles International Airport (afgekort LAX) is de grootste luchthaven uit de agglomeratie en heeft meer dan 60 miljoen bezoekers per jaar. Bovendien zijn er 9 terminals die in hoefijzervorm onder elkaar liggen. Terminal 9 werd in 1984 gebouwd voor de Olympische spelen. De luchthaven ligt op ongeveer 24 kilometer van Los Angeles. Er vertrekken ook gratis shuttle bussen die je tot op je bestemming brengen. De haven is de grootste van de Verenigde Staten en ligt deels op het gebied van San Pedro van waaruit cruiseschepen vertrekken en schepen die goederen vervoeren naar Azië.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikepedia

Inwoners

Los Angeles heeft onlangs de kaap van 4 miljoen inwoners overschreden. Naast New York is zij de grootste stad van de Verenigde Staten. Dit geldt voor de stad maar ook voor de agglomeraties die rond deze twee steden zijn ontstaan. In de metropool wonen al meer dan dertienduizend inwoners. De economie draait vooral op internationale handel, entertainment, technologie, luchtvaart en natuurlijk ook op toerisme. Wanneer je kijkt naar de bevolkingssamenstelling dan kan je merken dat het aantal blanken zonder Spaanse of latino afkomst gestaag aan het afnemen is. De Hispanics of latino’s kennen momenteel een grote groei waarvan 2/3 Mexicaans is terwijl het aantal Aziaten beperkt blijft.

Hoofdstad en county

Los Angeles is de hoofdstad van de Los Angeles County. Los Angeles County is de grootste county uit een reeks van 58 county’s in de staat Californië. Los Angeles County bestaat uit ongeveer 1 miljoen inwoners. De grootte van de county kan je vergelijken met het aantal inwoners in België. In Amerika staat elke county voor een lokaal bestuur.

Filmindustrie

Zoals iedereen wel weet bestaat er in deze streek een grote filmindustrie. Denk maar aan Hollywood met zijn Hollywood Walk of Fame, Beverly Hills, en het TCL Chinese Theatre. De mega-industrie is verspreid over 5 districten:

 1. Hollywood
 2. The Westside
 3. The Beach Cities
 4. Downtown
 5. The Valley

De 5 districten hebben ieder een divers karakter met een aparte sfeer.

De grote stadsdelen van Los Angeles zijn:

 1. Malibu
 2. Santa Monica
 3. Echo Park
 4. Olvera Street (El Pueblo)
 5. China Town
 6. Venice Beach
 7. Hollywood
 8. Haven van Los Angeles & San Pedro
 9. Beverly Hills

Een vlucht vanuit Zaventem of Schiphol duurt ongeveer 14u. Afhankelijk van een tussenlanding in London of New York, kan een totale vlucht ongeveer 20u bedragen. Tot slot is het tijdsverschil in Los Angeles 9 uur vroeger dan bij ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *