Lezen : digitaal of op papier

Ben jij ook zo’n fervente lezer en kan je geen enkele vakantie doorbrengen zonder boek?

Of verkies je elke dag je traditionele ochtendkrant zonder dewelke je je dag niet kunt beginnen?

Heel wat lezers verkiezen deze manier van lezen. Anderen zijn allang overgeschakeld naar een digitale versie. Alhoewel heel wat krantenlezers trouw blijven aan hun papieren versie. Voor hen zijn geur en aanvoelen heel belangrijk. Iets wat ik best kan begrijpen. Net zoals de wereld van de boeken worden meer en meer romans, kortverhalen en novelles uitsluitend in digitale versie uitgebracht. Maar wat is digitaal lezen nu eigenlijk?

person holding black e book reader
Photo by Perfecto Capucine on Pexels.com

Digitaal lezen

Digitaal lezen gebeurt op een gsm, e-reader, tablet of laptop. De prijs van een degelijke e-reader heb je al voor ongeveer honderd euro en meer. Bij een iPad ligt de kostprijs heel wat hoger. Maar een iPad is dan ook gekend voor veelvuldig gebruik. Lezen is hiervan slechts een klein onderdeel. Het voordeel van een iPad is dat je deze kunt koppelen aan je iPhone en je Mac. Op elk toestel kan je je boek of wat je ook aan het lezen was, gewoon verder lezen als je onderweg bent met de bus of de trein.

Boeken op papier – paperback of hardcover

Een paperback is een boek met een zachte, buigzame kaft. Een hardcover is een boek met een harde kaft die meestal bestaat uit karton voorzien van stof of leer. Je vindt ze overal. In traditionele boekhandels, alhoewel deze jammer genoeg stilaan plaats moeten ruimen voor grote winkelketens zoals Media Markt en Fnac,  wat de charme van het boek helaas geen deugd doet. In supermarkten, krantenwinkels, op talrijke soorten markten en natuurlijk onze geliefde bibliotheken kan je ze nog in grote aantallen vinden. Veel lezers verkiezen dan ook om te lezen op papier. Het vasthouden aan een papieren boek is traditie en belangrijk voor vele mensen waar zeker begrip moet worden voor getoond. Het heeft gewoon erg veel charme. Een charme die nooit mag verdwijnen.

opened book on tree root
Photo by rikka ameboshi on Pexels.com

Voor- en nadelen van digitaal lezen

Voordelen

 • Je hoeft geen zware boeken mee te zeulen
 • Minder belastend voor schouders
 • Je hoeft geen bril te dragen want het lettertype kan volgens ieders voorkeur worden aangepast
 • Een extra lamp is helemaal niet nodig, e-reader of iPad hebben dit al ingebouwd. Bij een iPad kan je zelfs de achtergrond van wit naar donker zetten zodat lezen tijdens de avond je ogen minder belast.
 • E-books zijn veel goedkoper.
 • Een e-reader of iPad passen makkelijk in je handtas of rugzak.
 • Je koopt een e-book en je kan meteen beginnen lezen.
 • Wanneer je stopt met lezen, kan je de volgende keer meteen verdergaan op de pagina waar je de vorige keer bent gestopt want het boek valt meteen open op de juiste plaats.
 • Een e-reader of iPad hebben een grote opslagcapacitiet waarbij je veel boeken tegelijk kunt meenemen zonder je zorgen hoeven te maken over hun gewicht. Handig voor op reis.
 • Je hebt geen vlekken op boeken.

Nadelen

 • De tastbaarheid en de geur van het boek ontbreken.
 • Knisperende bladzijden kunnen niet worden omgedraaid zoals je dat bij een hardcover of paperback wel kan doen.
 • Je kunt de cover niet in handen nemen en het boek niet omdraaien zoals vele lezers doen bij het uitkiezen van een roman.
 • Digitaal is vermoeiender voor de ogen dan op papier.
 • Je bent sneller afgeleid doordat je tegelijkertijd toegang hebt tot meerdere apps op je toestel of binnenkomende mails e.d.
 • De concentratie kan sterk verminderen. Misschien iets minder bij het lezen van een roman maar vooral bij digitaal studeren is dit wetenschappelijk aangetoond.

Welke versie verkies jij en wat is er beter?

 • Milieu: e-readers zijn belastender voor het milieu omdat je ze moet opladen. Je hebt elektriciteit nodig om de batterij op te laden, terwijl een papieren boek geen enkele belasting vormt tijdens het lezen, tenzij je het achteraf in de natuur laat rondslingeren natuurlijk. Maar dat is een ander verhaal.

Uiteindelijk komt het erop neer dat het lezen van een boek altijd zeer persoonlijk is. Wat voor de ene persoon belangrijk is, is dat minder voor de andere. Daarom pleit ik ervoor om zowel boeken op papier als e-books te behouden en hecht evenveel belang aan beide versies. Het allerbelangrijkste is om mensen te kunnen aanbieden waar ze om vragen. Sommige verhalen worden uitsluitend als e-book gepubliceerd wat enorm frustrerend kan werken voor vele lezers. Vooral jongeren hebben hier geen moeite meer mee, maar om onze bevolking aan het lezen te krijgen of te houden, zal er altijd een papieren boek nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *