Koffie uit Puerto Rico behoort tot de wereldtop

Geschiedenis

250 jaar geleden plantten landbouwers de eerste koffiebomen in Puerto Rico. Sindsdien is de kwaliteit nog steeds onveranderd gebleven. Boeren vestigden zich rond de stad Yauco. Yauco is gelegen tussen hoge bergen en al snel kwam de idee om er koffie te laten groeien en te telen.

Foto: Wikimedia: 2nd Plaza Yauco

De Puerto Ricaanse koffie ontving een premium prijs door Europa. Daarbij viel de koffie op met zijn uitmuntende kwaliteit en smaak.

Jaren later werd de koffie-industrie verwoest door de vele orkanen. Daardoor moeten boeren twee jaar wachten vooraleer koffie uiteindelijk weer een industrie werd. 

Daarna kende de koffie opnieuw een internationaal succesverhaal. In vijf jaar tijd ontving de organisatie meerdere hoge onderscheidingen. Dit was zeer zeldzaam als men keek naar de beperkte hoeveelheid die slechts werd aangeboden. De concurrentie op de markt voor koffiespecialiteiten was erg groot.

Yauco Selecto

Koffie uit Puerto Rico betekent biologische koffie van zeer hoge kwaliteit. Bijgevolg is het koffie die nog steeds tot de wereldtop behoord. Een bekende koffiesoort is de Yauco Selecto.

Yauco Selecto koffie wordt alleen maar bereid met Arabica-koffiebonen. De boon biedt een volle beleving, met een romige, bijna boterachtige smaak en een pakkende afdronk. Een vleugje chocoladeondertonen maakt de ervaring compleet. De koffiebonen worden intensief geteeld. Alleen de rijpe bessen worden geplukt en tot koffie geproduceerd. De kwaliteitscontrole is zeer streng. Deze gaat van het plukken van de boon tot de bereiding van de koffie.

De bonen worden met de hand geplukt en ook zorgvuldig in alle stadia verwerkt. De gezondheid en arbeidsomstandigheden van de arbeiders staan altijd voorop. Net als Amerikaanse burgers verdien de boeren een eerlijk loon en kunnen genieten van de door de overheid gecontroleerde werkomstandigheden. De milieupraktijken bestaan uit een strikt programma voor erosiebestrijding, natuurlijke bemesting en een innovatief waterrecyclingssysteem.

De Yauco Selecto koffie komt van twee boerderijen, namelijk ‘Hacienda San Pedro’ en Hacienda San Ana’. Door de hoogte is een traag maar sterk groeiproces met gematigde temperaturen nodig om kwaliteitsvolle koffie te kunnen produceren. Omwille van de beperkte opbrengst en de hoge kwaliteit is deze koffie slechts in beperkte mate te krijgen. Deze kwaliteitsvolle koffie is zo zeldzaam dat er een stevig prijskaartje aan vast hangt. Voor 450g betaal je al snel 21 euro.

Veel Puerto Ricanen zijn verslaafd aan koffie en drinken het als water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *