Kleuradvies

Wat is kleuradvies?

Bij kleuradvies gaat men een persoon analyseren door hem of haar kleurendoeken voor te houden. Om geen afwijkend advies toe te kennen zal de styliste of kleurenconsulent de klant steeds een witte schort laten aantrekken en de haren bedekken. Bij kleuradvies geeft men tips over de kledingkleuren die het best bij iemand passen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de kleur van de ogen, de huid en de aders. Aan de hand van die kleuren, die iemand van bij zijn geboorte heeft meegekregen, gaat men dan een kleuradvies geven.

Kleurenkaart

Soorten kleuren

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren zijn kleuren die passen bij alle andere kleuren. Enkele voorbeelden zijn zwart, grijs, blauw, alle tinten bruin en wit.

Warme of koude kleuren

Warme kleuren zijn kleuren die worden gemengd met geel

Koude kleuren zijn kleuren die worden gemengd met blauw

Heldere of gedempte kleuren

Heldere kleuren zijn kleuren die puur zijn. Ze werden niet gemengd met wit of zwart.

Gedempte kleuren zijn kleuren met een grijsachtige schijn die zachter ogen.

Universele kleuren

Een typische universele kleur is petrolgroen. Het is een kleur die bij iedereen past. De reden hiervan is dat deze kleur een mix is van andere kleuren. Deze kleur is niet te licht, te donker, te warm of te licht.

De 4 seizoenstypes

Bij kleuradvies spreekt men van 4 seizoenstypes: wintertype, herfsttype, lentetype en zomertype waaronder nog meer subverdelingen. Een persoon kan ook een mix van 2 kleurentypes zijn wat betekent dat zijn kleurenpalet hierdoor ruimer wordt.

Afhankelijk van de kleurenanalyse gaat de styliste bepalen welk seizoenstype iemand kan zijn. Aan de hand daarvan wordt een waaiertje of kleurenkaart overhandigd met de kleuren die bij een enkel of gemengd seizoenstype passen.

Contrasten

Contrasten zijn kleuren die zich verenigen en elkaar kunnen verzwakken of versterken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Licht/donker-contrast (zwart/wit), kleur tegen kleur contrast (rood/blauw of rood/geel), Koel/warm contrast (koud blauw, warm rood) en nog zoveel meer. Bij het kijken naar de gepaste contrasten kan iemands teint juist meer gaan stralen of vervagen. Net daarom is dit soort van analyse zo belangrijk.

Donker licht contrast
Licht/donker contrast

Kritiek op kleuradvies

In de media en bij vele bekende stylisten hoort men vaak dat kleuradvies inmiddels is voorbijgestreefd. Op televisie kan men zien dat bekende mensen alle kleuren dragen. Toch kan men niet ontkennen dat kleuren een persoon laten stralen of niet. Er zijn geen lelijke kleuren want iedereen is mooi!. Het is net de kunst om te bepalen welke tinten bij een bepaalde klant passen. Eens die persoon dat weet, loopt shoppen van een leien dakje en zal het ook niet meer zo tijdrovend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *