Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes Mellitus, wordt in de volksmond ook suikerziekte genoemd. Het is een aandoening waarbij het lichaam niet voldoende insuline produceert waardoor er te veel suiker in het bloed komt. Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen leven. Deze energie wordt uit glucose gehaald. Om dit mogelijk te maken heeft het lichaam insuline nodig. Een hormoon dat door de pancreas of alvleesklier wordt geproduceerd.

Sensor

Hoe weet men of men diabetes heeft?

Jammer genoeg heeft 1 op 10 mensen diabetes, maar 1 op 3 mensen weten dat niet. Diabetes komt voor in meerdere vormen. De meest voorkomende vormen zijn die van diabetes type-1 en diabetes type-2.

Bij type-1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Het wordt ontdekt op jonge leeftijd, vaak jonger dan 40 jaar. Het is een auto-immuunaandoening waarvan de oorzaak nog niet is gekend.  De symptomen zijn vermageren, veel drinken, veel plassen, wazig zien en vermoeidheid. In tegenstelling tot type-2 diabetes kan men type-1 niet voorkomen.

Bij type-2 wordt er in de meeste gevallen nog wel insuline aangemaakt. De werking van de insuline is vaak onvoldoende of niet efficiënt genoeg om het lichaam van energie te voorzien. De oorzaken kunnen zijn: overgewicht, onvoldoende beweging, erfelijkheid en leeftijd. Gelukkig is deze vorm in bepaalde gevallen wel omkeerbaar!

Naast deze 2 types zijn er nog andere vormen van diabetes. Meer daarover vindt u in het boek ‘Verborgen rugzak’.

Mentaal

Zelfzorg

Naast het aanleren van een gezonde levensstijl en levensgewoonten kan diabetes mellitus op bepaalde momenten zwaar gaan doorwegen. Het vraagt om een dagelijkse discipline waar men zomaar niet onderuit kan. Wanneer alles even te veel wordt, spreekt men wel eens van een diabetes-burn-out. Machteloosheid en het gevoel dat diabetes het leven gaat overnemen overheersen.  Maar geen nood. Tegenwoordig staan de ontwikkelingen niet stil en er bestaan tal van oplossingen. Ook als het even moeilijk wordt, dient men ongestoord aan de alarmbel te trekken en om hulp te vragen. Men zal versteld staan van de mogelijkheden die de dag van vandaag voor handen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *