Costa Brava

Costa Brava

Geschiedenis

Costa Brava, betekent ‘ruige kust’. Deze term werd voor het eerst gebruikt door de Italiaanse dichter Ferrán Agúllo in 1908. De unieke schoonheid van deze kust trok zowel vele beroemdheden als artistieke mensen aan. En dat doet ze nog steeds.

Costa Brava

Natuur

Deze woeste en ruige kust met prachtige rotsen die tot ver in de zee uitlopen, zorgt voor betoverende plaatjes voor schilders en fotografen. Het landschap van de Costa Brava bestaat niet alleen uit rotsen maar ook uit pijnbomen, mysterieuze baaien en unieke zandstranden. De blauwgroene kleuren van de zee maken dit oord tot een waar paradijs. Het is rustgevend en laat iedere bezoeker genieten van een talmend briesje. Het water is helder en de regio staat vooral bekend om zijn Blauwe Vlagstranden. Dit betekent dat er bijna overal kan worden gezwommen. Deze Blauwe Vlagstranden moeten aan 29 zeer strenge eisen voldoen. Die ga ik hier niet allemaal opnoemen.

Culinair

De uitgebreide mediterrane keuken die hier wordt gegeten is vooral gericht op vis- en schaaldieren die vaak worden gegrild. Dus vooral een gezonde levenswijze. Veel mediterrane groenten aangevuld met knoflook, specifieke kruiden en bouillon geven de maaltijden een uniek aroma. De uien zijn voortreffelijk en de paprika’s hebben een veel rijkere smaak dan bij ons. Daarnaast vinden we uiteraard de traditionele paella die zeer geliefd is bij de toeristen, maar ook bij de lokale bevolking. Vis- en inktvisgerechten met ook nog stoofschotels zoals de suquet de peix zijn voor velen geen onbekenden meer. Dit is een soort vissoep/stoofschotel met aardappelen. Je kunt zelf bepalen wat je erin doet. Men raadt echter aan om geen zachte vissoorten te gebruiken aangezien deze snel uit elkaar vallen. Dit gerecht kan gemakkelijk worden aangevuld met een rijkelijk gevulde salade. Natuurlijk mag olijfolie zeker niet ontbreken.

Wijn

Naast de overheerlijke keuken bestaat er een voortreffelijk gamma aan charmante Spaanse wijnen. De rijke wijnstreek Empordà bevindt zich in het noorden van de Costa Brava. Meer specifiek in het binnenland. Nog niet zolang geleden produceerde men er goedkope en eenvoudige wijnen maar sinds kort is daar echt wel verandering in gekomen. De nieuwe wijnboeren kiezen meer en meer voor kwalitatief goede en karaktervolle wijnen. Een schitterende aanvulling bij de mediterrane keuken. Belangrijke streken zijn de Peralada waarvan er ook een uitstekende cava op de markt is, die bij Delhaize wordt verkocht. Daarnaast is een bezoek aan de kelders van Capmany zeker een bezoek waard. Men vindt in deze streek tal van bodega’s waar u de wijnen kunt gaan proeven.

Wijn

Activiteiten

De Costa Brava biedt een rijk gamma aan activiteiten. Van jetski tot snorkelen, diepzeeduiken, windsurfen, waterskiën, kitesurfen en een rustig ritje met de pedalo op zee laten je haren lekker in de wind wapperen. De bananenboten zijn er erg populair. Dagtrips voor vissers of een tochtje te paard of met mountainbike zijn favoriete activiteiten. Daarnaast bevat iedere plek aan de Costa Brava een tennisveld. Naast actieve sporten bestaan er ook nog wat rustigere mogelijkheden zoals golf en mini-golf.

Festiviteiten

Het hele jaar door worden tal van festiviteiten gevierd. Het gaat zowel om festivals, concerten als heilige feesten. Spanje telt 9 vaste en 5 variabele feestdagen.

Klimaat

Het klimaat is een mediterraans zeeklimaat. Dit kenmerkt zich door zachte winters en warme zomers die nog steeds draaglijk zijn. Vele Spanjaarden komen tijdens de zomermaanden naar het noorden om de hitte te ontvluchten en gaan dan op zoek naar een tijdelijke baan. Oktober is gekend als de regenmaand, maar zelfs dan kent men er nog temperaturen tot 14 graden. De temperaturen zijn er vrij stabiel maar de opwarming van de aarde zorgt voor meer wateroverlast dan vroeger.

Catalaans

Deze taal wordt gesproken door ongeveer 12 miljoen mensen die bijna allemaal in de streek van Catalonië wonen. In Catalonië wordt er niet alleen Catalaans maar ook Spaans gesproken. Gelukkig maar voor iedere toerist die de inspanning doet om wat Spaans te kunnen leren. Het Catalaans bestond al tijdens de Moorse bezetting maar nam aan belangrijkheid af. Er was toen meer sprake van Arabische invloeden. Tijdens de 19de eeuw bloeide het Catalaans weer op. Niet alleen de taal maar ook de industriële revolutie die voor veel welvaart zorgde, liet Catalonië terug openbloeien. Een prachtig voorbeeld is het Catalaans modernisme zoals de stijl van Gaudí en tal van bekende schrijvers zetten het Catalaans weer op de kaart.

Gaudí

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *