Burn-out een kwelling die steeds vaker voorkomt

Wat is burn-out?

Burn-out is een aandoening waar verschillende meningen over bestaan. Er is niet alleen veel onbegrip maar ook een tekort aan kennis. Wanneer ik de discussiegroepen op de televisie hoor, of naar het nieuws in de media kijk, dan vraag ik me af of specialisten wel écht weten wat burn-out juist betekent. Hebben zij het ooit gevoeld?

Je batterijen lopen leeg. Een sterke overdrive die je lichaam laat flippen. Je kan niet meer, je voelt je uitgeput. Je vecht tegen de stress en snakt wanhopig naar een middagpauze. Concentreren wordt moeilijk. Je spieren spannen zich op, jkrijgt hoofdpijn en tegen de avond dat je naar huis gaat, kan je nog amper je nek naar links of naar rechts bewegen. Je schouders doen pijn en stilaan straalt de verkramping uit naar de rest van je lichaam. wil er niet aan toegeven maar je gaat door. Dagen, weken, maanden, zelfs jaren aan een stuk. Je mag niet opgeven want anders mis je misschien die ene belangrijke vergadering waar je absoluut wil aanwezig zijn. Je bent op, maar geeft aan jezelf niet toe dat je nood hebt aan een lange periode van welverdiende rust, maar burn-out wordt toch helemaal niet gezien als ‘ziekte’. Wat is daarvan de reden?

Is burn-out een ziekte?

Nee, burn-out is geen ziekte. Burn-out is een psychische overload die je lichaam laat blokkeren. Uiteindelijk kan je niet meer. Je moet er even tussenuit. Je wil niet naar het werk omdat je je gefrustreerd voelt. Je krijgt geen uitdagingen, geen leuke opdrachten, wordt respectloos behandeld, niet alleen door bazen maar ook door collega’s.  Burn-out komt veelvuldig voor wanneer je in een baan wordt geplaatst zonder dat er rekening wordt gehouden met je capaciteiten en wensen. Natuurlijk horen er soms opdrachten bij een job die niet leuk zijn, maar wanneer die niet-leuke dingen je dagtaak gaan overheersen, dan is er iets goed mis met je takenpakket. Dan is het tijd voor een gesprek met je werkgever. Komt er geen oplossing, dan gaat het lichaam reageren.

Burn-out versus bore-out

Naast burn-out bestaat er ook nog bore-out. Verveling in de job. Een combinatie van bore-out en burn-out komt wel vaker voor. Bore-out krijg je bij een repetitieve baan zonder veel uitdagingen. Wanneer je jezelf niet kunt ontplooien. Het maakt werken saai. Je hebt zoveel meer in je mars en je mag het niet tonen, want men gaat ervan uit dat je het toch niet kan. De sfeer onder de collega’s is slecht, er is te veel werk voor te weinig personeel. Premies voor hard werk of bevorderingen worden afgeschaft. Waar zit dan nog de uitdaging? Werken moet leuk blijven want werken houdt jong en is een deel van je leven. Maar het moet kunnen in een respectvolle omgeving. Mag er al eens gelachen worden? Of mag dit de dag van vandaag dan niet meer?

Werknemer als enige schuldige

Bij burn-out wordt alleen maar de werknemer als schuldige gezien. Burn-out en bore-out zijn echter ernstige problemen van werkgever én werknemer. Zonder goede communicatie en steun van de werkgever kom je er niet uit. Solliciteren is dan vaak de enige oplossing als je je leven weer wil oppakken.

Veel leed zou kunnen worden voorkomen als het menselijke aspect weer op de voorgrond kwam te staan. Begrip, wederzijds vertrouwen en respect zijn eenvoudige termen die door weinigen worden toegepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *