Bioluminescente baaien

Wat is bioluminescentie?

Bioluminescentie is het produceren van licht door levende organismen. Dit verschijnsel vindt men zowel terug in het dieren- als plantenrijk. Omdat het uitgestraalde licht meestal zwak is, kan het alleen worden gezien in het donker. Men treft het aan bij bacteriën en eencellige organismen. Het uitgezonden licht varieert van blauwgroen tot geel en veroorzaakt een lichtende zee of baai. Het lichten gebeurt vooral bij krachtige waterbewegingen. Een bekend voorbeeld is de zeevonk. In het geval van een baai spreekt men van een bioluminescente baai.

In de hele wereld vind je overal bioluminescente plaatsen. Het is moeilijk om alle oorden op te sommen omdat bioluminescentie veelvuldig voorkomt. De plek waar dit lichtschijnsel het best tot zijn recht komt is Puerto Rico.

In Puerto Rico heb je 3 bioluminescente baaien:

  1. Mosquito Bay: in Vieques.  Dit is de meest populaire baai. Vieques is een klein eilandje gelegen voor de oostkust van het hoofdeiland Puerto Rico. Men kan ernaartoe met de wagen tot in Fajardo. Daar kan men de boot nemen naar Vieques.  Men kan er varen met de kajak en door een glasvenster kunnen de lichtgevende organismen worden bewonderd. Vroeger kon men er ook zwemmen maar door het veelvuldige toerisme wordt dit niet meer aangeraden. Per nacht bezochten ongeveer 200 toeristen de baai waardoor deze werd aangetast.
  • Laguna Grande: ligt aan de noordkant van het eiland in Fajardo en is ver de meest populaire baai van Puerto Rico. Ook hier is zwemmen verboden om het eco-systeem te beschermen.
  • La Parguera is gelegen aan de zuidwestkant van het eiland. La Parguera ligt op 2 uur rijden van San Juan. Dit is de enige Bio Bay waar je wel mag zwemmen.
Foto WIkimedia: Sun Bay Beach
La Parguera

Orkaan Maria

Na de orkaan Maria waren de lichtgevende organismen niet meer zo sterk als tevoren. Op een schaal van 1 tot 5 gloeiden ze slechts op niveau 3. Maar nu we bijna eind januari zijn is het niveau hersteld naar 5. De natuur heeft de orkaan overwonnen. Gelukkig maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *